ONLINE CONDELEANCE REGISTER
Klik Hier

Santa Cruz, Aruba
10 April 2008

Het is 12.00 s'middags. De drie stoffelijke resten zullen binnenkort overgebract worden naar de kerk "Inmaculada Concepcion" te Santa Cruz. Daar kunnen familie, vrienden, buren, collegas, kennissen en het Arubaanse volk in het algemeen, afscheid nemen van de drie op tragische wijze omgekomen familieleden Lampe-Geerman.

Het gaat hierbij om:

  • Juan Nicolaas Lampe - beter bekend als Juancho of Colai
  • Aura Jacintha Lampe - Geerman - beter bekend als Ina
  • Edvard Peter Jefferson Lampe

Voordat ze echter daar aankomen gaat de stoet van 3 lijkwagens en de colonne volgwagens eerst langs het woonhuis van de 3 overledenen, Macuarima 27-C.

Daar is inmiddels de buurt al uitgelopen en het is merkbaar dat zij de schok nog steeds niet te boven zijn gekomen. Vandaar gaat de stoet richting de kerk te Santa Cruz. Bij het radiostation TOP 95 word stilgestaan. Het voltallig personeel van zowel TOP 95 alsmede de krant "Solo di Pueblo" staat buiten in de verzengende zon te wachten om hun laatste groet en eerbetuiging te brengen aan hun ex-collega, Edvard Lampe. Aan de kant van de weg verschillende personen van de lokale pers en tevens vele andere autos die in afwachting zijn van deze trieste stoet. Directeur van TOP 95 en "Solo di Pueblo" legt zijn krans in de lijkwagen van Edvard Lampe. Het is duidelijk te zien dat de heer Edmond Croes grote moeite heeft met dit laatste afscheid. Ook op de gezichten van de andere aanwezigen is duidelijk te zien, dat men nooit gedacht had om op deze manier afscheid te nemen van hun collega en vriend. Uiteindelijk gaat de stoet verder richting de kerk.

Bij de kerk is het een komen en gaan van mensen die de nabestaanden komen condoleren en hun sterkte toewensen met dit grote verlies. Al snel vormt zich een grote rij die tot de school "Colegio San Hose" reikt. Grote tenten moeten schaduw brengen aan de wachtenden. Het word al snel duidelijk dat aansluiten in de rij betekent dat men wel eens heel lang zal moeten wachten. Er worden tijden gemeld van anderhalf uur wachten. De Arubaanse zon is heet, de Noord-Oost passaat brengt af en toe wat verkoeling. De wachtenden echter blijven rustig staan, het is het enige wat ze nog kunnen doen. In de kerk zelf word de rij gedirigeerd volgens een vooraf gestelde route om het geheel enigszins wat ordelijk te houden. De kerk zelf is op dat moment al bomvol en de weinige zitplaatsen die nog over zijn worden snel ingenomen door bezoekers die de complete dienst willen bijwonen. Ondertussen is het een komen en gaan van mensen. Vele bekenden gezichten van de Arubaanse gemeenschap. Politicussen, muziekanten, vrienden, collegas van de media, teveel om op te noemen.

Verschillende nabestaanden houden een korte toespraak. O.a. familielid Ryan Ridderstap houdt een korte toespraak. Zoon en broer Iwan Lampe geeft een korte speech en herinnert de aanwezigen dat veel gezinnen op Aruba kampen met hetzelfde probleem en dat er hulp moet komen voor deze gezinnen om herhaling van dit soort tragische gevallen te voorkomen. Deze speech levert hem een applaus op van de toehoorders in de kerk.

De bekende Chayo Tromp van de groep "Honeypot" spelen een aantal liederen ten ere van de familie. Ook Tico Croes, bekend van Crystal Breeze Band is aanwezig.

Dan is het tijd voor de familieleden, om hun laatste afscheid te nemen voordat de officiële kerkdienst begint. Met veel verdriet komen de familieleden bij de 3 kisten staan. Pijn, verdriet, ongeloof, het is allemaal te zien op de gezichten van de familie. Hartverscheurende taferelen. Omstanders kunnen hun ogen niet droog houden. Zakdoeken worden tevoorschijn gehaald. Tranen hebben vrij spel. Een gevoel van grote samenhorigheid maakt zich meester van de aanwezigen. Men probeert het moment van de laatste groet zo lang mogelijk te rekken.Op een gegeven ogenblik moet men echter weer gaan zitten zodat de dienst kan beginnen.

Op dit moment verlaat ik de dienst. Enigzins verbouwerd loop ik richting mijn auto. Het is mij duidelijk geworden dat deze 3 personen echt een bijzondere plaats hebben ingenomen bij de Arubaanse gemeenschap. Hopende dat dit soort tragische incidenten niet meer zullen gebeuren, en tegelijkertijd beseffende dat, gezien de omstandigheden en levenswijze van vele Arubanen, we helaas alleen maar meer van dit soort zaken kunnen verwachten, start ik de auto en ga richting huis. Het valt mij op dat in Santa Cruz, verschillende huizen de Arubaanse vlag, halfstok hebben hangen. Aruba is in diepe rouw.

Aruba, wake up!


ONLINE CONDELEANCE REGISTER
Klik Hier
Kort verslag van tragische avond
Klik Hier