Terug
29 Mei 2009
.
Cel en tbs geëist voor dodelijke steekpartij
.
UTRECHT - De officier van justitie in Utrecht heeft vrijdag zeven jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 23-jarige Naigel Q. uit Oosterhout. Hij stak vorig jaar november de 24-jarige hogeschoolstudent Ingar Bareno dood in een studentenflat in De Uithof in Utrecht.

Slachtoffer Ingar Bareño
Het slachtoffer, een student chemie aan de Hogeschool Utrecht, was in de nacht van 26 op 27 november met zijn vriendin naar het studentencomplex De Bisschoppen aan het Salamancapad gekomen om te bemiddelen in een ruzie tussen een bewoonster en haar vriend Q. Die stak vrijwel direct met een mes op Bareno in. De Oosterhouter vermoedde al enige tijd dat zijn vriendin hem met het slachtoffer had bedrogen en had haar die dag met fors geweld gedwongen om dit toe te geven.

Hoewel de verdachte zei dat hij in reactie op een dreigende handbeweging van Bareno had gestoken, stond voor officier van justitie vast dat Q. het slachtoffer met voorbedachten rade van het leven had beroofd. Ze vond het „niet geloofwaardig” dat de verdachte uit angst voor Bareno een mes had gepakt. Het slachtoffer stond niet bekend als gewelddadig en hij had ook geen strafblad. Diverse getuigen verklaarden ook dat de student niets dreigends had gedaan na binnenkomst in de flat.

Op advies van twee gedragsdeskundigen eiste de officier van justitie tbs met dwangverpleging. Volgens de deskundigen is Q. sterk verminderd toerekeningsvatbaar en is de kans op herhaling zonder een gedwongen behandeling in een kliniek groot. De Oosterhouter is al eens veroordeeld voor een steekpartij met een schroevendraaier in Rotterdam.

De advocaat van de verdachte achtte voorbedachte rade niet bewezen en vond dat zijn cliënt een beroep kon doen op noodweer. Ook vroeg hij de rechtbank geen tbs met dwangverpleging op te leggen, omdat niet met zekerheid zou zijn vastgesteld dat Q. een persoonlijkheidsstoornis heeft.

De rechtbank doet vrijdag 12 juni uitspraak.

Bron: De Telegraaf


Slachtoffer Ingar Bareño

Terug