Arubaan behaald als eerste in de geschiedenis van het "Koninklijk Instituut voor de Marine" in Nederland, het Officiersdiploma.
.

Aruba mag na bijna 10 jaar wederom een Arubaanse 1e Luitenant der Mariniers tot zijn gelederen rekenen. Het gaat hier om een Arubaanse jongeman, de heer Lourenco Teixeira die, na een intensieve opleiding in Nederland, zijn getuigschrift voor het behalen van de Praktische Opleiding Tot Officier der Mariniers (POTOM) in ontvangst mocht nemen.

Dit vond plaats eerder dit jaar op 5 maart 2009 bij de Van Ghentkazerne te Rotterdam. In het bijzijn van familieleden, vrienden, de commandant van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), Generaal-Majoor van Groningen, de Commandant van het Korps Mariniers, Brigadegeneraal Verkerk, Kolonel Springer van het Mariniers Trainings Commando en verscheidene vertegenwoordigers van het opleidingscentra, werden de getuigschriften aan 16 adelborsten der mariniers uitgereikt.


01

02

03

04

05

06

Op 13 juli jongstleden, werd dit bekroond met het uitreiken van het officiele officiersdiploma. Vlagofficier van het Koninklijk Instituut voor de Marine (VOKIM) commandeur Michiel Tegelberg, overhandigde het officiersdiploma aan de heer Lourenco Teixeira, die als allereerste Arubaanse student in de geschiedenis van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM), een volledige officiersopleiding heeft gevolgd en met succes afgerond.

Voor Lourenco Teixeira, zoon van Juliette Langedijk en Jose Teixeira, begon het allemaal in augustus 2007. Als zijnde 1e klas Mariniers bij het Korps Mariniers te Aruba vertrok hij richting Nederland om daar als Korporaal Adelborst de gemeenschappelijke officiersopleiding te volgen bij het Koninklijke Instituut voor de Marine te Den Helder.

Na een groepsconfrontatie, waarbij de verschillene cursisten een soort van ontgroenings proces doorgaan, waaronder het bivakeren op het eilandje Texel, begint de studie die uiteindelijk zo een 7 maanden zal duren. Tijdens de ontgroenings periode worden de cursisten fysiek maximaal getest en behoren aan zware fysieke eisen te voldoen.

Eenmaal alles met glans te hebben doorstaan volgt de praktische opleiding te Rotterdam, de zogenoemde POTOM opleiding die startte in de maand April 2008. Dat ook deze periode zowel fysiek als mentaal veel eist van de cursisten is duidelijk te zien in het eindresultaat, waar van de 41 cursisten uiteindelijk maar 16 slagen om het getuigschrift te behalen.

Aangezien zijn plaatsing op Aruba binnenkort van start gaat, werd hem, na het eerder ontvangen getuigschrift in Maart, op 13 juli 2009, het officiële Officiersdiploma overhandigd. Eenmaal op Aruba is het wachten op een Koninklijk Besluit dat getekend zal worden door Hare Majesteit Koningin Beatrix. Hiermee zal hij op Aruba, na bekrachtiging, de titel "1e Luitenant der Mariniers" mogen dragen.

In een kort telefonisch gesprek dat we met de heer Lourenco Teixeira hadden, vertelde hij ons dat men het opleidings niveau geleidelijk opschroeft, waarbij vooral word gekeken naar de capaciteiten van "vakman, leider en mens". Onder andere moet men eerst kunnen aantonen dat men zich zelf kan verzorgen, daarna krijgt men de leiding over een geweergroep van min of meer 8 man. De bedoeling om met deze sectie aanvallen te plannen en uit te voeren. Daarbij word gekeken of je de kwaliteiten in je hebt en ze ook naar buiten weet te brengen. Als dit goed gaat dan wordt het tijd om de Luitenantsfase in te gaan. Dit houd dan in dat men een Peleton moet gaan aansturen. Elk Peleton heeft 3 sergeanten met elk hun eigen geweergroep.

Lourenco laat weten dat hij blij is om de opleiding met succes afgerond te hebben, en kan niet wachten om weer terug te zijn op Aruba. Ook de Mariniers Kazerne te Savaneta wacht met spanning af op de komst van Lourenco Teixeira. Op dit ogenblik is het hoofd van de Arubaanse Militie, 1e Luitenant der Mariniers, de heer Werleman, de enige Arubaanse officier momenteel op Aruba. Met de komst van de heer Lourenco Teixeira word dit dus uitgebreid naar 2 Arubaanse officieren. Een nog niet bij name genoemde delegatie zal Lourenco Teixeira ontvangen aanstaande zondag 26 juli op het vliegveld Reina Beatrix om samen het feit te vieren dat na bijna 10 jaar, Aruba wederom een Arubaanse Luitenant der Mariniers mag ontvangen.
.

Warm onthaal voor Arubaanse Officier op vliegveld.
.
Zondag middag 26 juli 2009, is de marinier Jose L. Teixeira aangekomen op Aruba. Naast trotse familieleden, was ook de oppositieleider, de heer Mike Eman aanwezig om Jose L. Teixeira persoonlijk de handen te schudden.

Jose L. Teixeira, beter bekend onder de naam Lourenço, liet weten de Arubaanse Luitenant; Glen Werleman zeer dankbaar te zijn. "Hij is mijn grote voorbeeld, hij heeft mij bemoedigd om deze opleiding te volgen, ik heb veel aan hem te danken". Aldus de Arubaanse jongeman Lourenço.
Op de vraag wat nu zijn grootste ambitie is, na het behalen van zijn "Officiers Diploma", liet hij ontvallen de Arumil naar het zelfde niveau te willen gaan brengen als het Nederlandse Marine Korps, om zodoende het verschil weg te halen tussen het Nederlandse en Arubaanse Marine Korps.07

08

09

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

Donderdag 30 juli was het dan eindelijk zover. Op uitnodiging van de Minister President de heer Nelson Oduber, gaan zowel Luitenant Lourenço Teixeira alsmede zijn groot voorbeeld, Luitenant Glen Werleman naar het nieuwe regeringsgebouw te Oranjestad. Daar worden beiden verwelkomd en na een hartelijk kennismaking gesprek, krijgt Lourenço enkele presentjes uitgereikt door de Minister President van het eiland Aruba, de heer Nelson Oduber. Aangezien het ook nog eens een keertje de verjaardag is van Glen Werleman, krijgt ook hij een cadeau. De trotse moeder neemt na een gesprek met de Minister President een biografie aan waar Nel zijn persoonlijke noot aan toevoegd.


25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

 

www.arubadag.com