Afgelopen vrijdag 24 augustus werd in de recent geopende Shopping Mall "Paseo Herencia" het boek "Augustus Scur" gepresenteerd.

Dit boek is geschreven door de heer Evert Bongers, een leraar Frans die net arriveerde op het eiland Aruba in de periode van de roerige dagen van Augustus 1977.

Het was in die maand Agustus 1977, dat op Aruba heftige ontwikkelingen plaats vonden die uiteindelijk de weg hebben gebaand voor de Status Aparte die Aruba nu geniet. Het waren zeker roerige tijden met demonstraties, waarbij het Arubaanse volk, geleid door wijlen Betico Croes (Toenmalig leider en oprichter van de politieke partij, "Movimiento Electoral di Pueblo" beter bekend als de MEP), haar stem luidruchtig liet horen.

De heer Evert Bongers heeft over deze periode een boek geschreven; Augustus Scur, en heeft zich verdiept in de bronnen die beschikbaar waren. Bronnen zoals o.a. de eerste Arubaanse krant "Prome" en tevens het boekje "Sabor di Independencia" van de heer Theolindo D. Lopez, van het maandblad "Revista Boulevard".

In zijn boek waarop hij uitgebreid ingaat omtrent alle facetten van de Arubaanse roep en strijd, voor de Status Aparte, zijn veel fotos gebruikt van o.a. de heer Angel Coronel (Prome), de heer Oscar Figaroa (AVD) en de heer Theolindo D. Lopez (Sabor di Independencia).

De avond werd muzikaal verzorgd door "Grupo di Betico" en tevens kregen de vele aanwezigen de kans om op een groot scherm, een slide show te zien, met fotos vanuit die maand augustus 1977.

Om de Slide Show te zien, klik op Camera

Tevens nodigde de heer E. Bongers een aantal personen uit om op het podium hun eigen ervaring vanuit de eerste hand, te delen met het aanwezige publiek.

Enkele van de personen die het woord mochten voeren waren o.a.

  • Rudy Croes (Minister van Justitie)
  • John van de Kuyp (Advocaat)
  • Angel Coronel (Pers)

De heer Theolindo Lopez kon helaas vanwege persoonlijke omstandigheden niet aanwezig zijn.

Arubadag Website was uiteraard aanwezig en heeft enkele fotos gemaakt van deze avond. Fotos zijn te zien op de deze pagina. KLIK HIER

"Augustus Scur" een boek dat een ieder die het eiland Aruba liefheeft, zeker in zijn collectie dient te hebben. Te verkrijgen bij de boekenwinkels te Aruba